کبد چرب در کودکان در هر حال افزایش هست
- کبد چرب دروازه ورود به سندرم متابولیک از جمله دیابت نوع 2 و در نهایت بیماری قلبی و فشار خون بالا است.
- کودک جن زده از خیال تا واقعیت - مارس 19, 2023
- بیماری فیبروز ریوی چیه؟ - مارس 17, 2023
- درمان سریع سرفه بچه ها چیه ؟ - مارس 15, 2023
کبد چرب در کودکان شایع ترین علت بیماری مزمن کبد است که از هر ده کودک یکی را تحت تاثیر قرار می دهد. بر اساس گزارش بنیاد کبد آمریکا، تعداد کودکان مبتلا به بیماری کبد چرب در حال افزایش است و در 20 سال گذشته بیش از دو برابر شده است.
میلیونها کودک آمریکایی اکنون این بیماری را تجربه میکنند، و افزایش چاقی کودکان یکی از دلایلی است که شارینا رامیرز متخصص گوارش کودکان در Health Children میگوید. دکتر رامیرز در این بیماری تخصص دارد و خطرات آن برای سلامتی و اهمیت ایجاد تغییرات در سبک زندگی برای جبران آسیب آن را توضیح می دهد.
بیماری کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب غیر الکلی که بیماری کبد چرب نیز نامیده می شود، وضعیتی است که در آن چربی در کبد تجمع می یابد. اگر درمان نشود، می تواند منجر به مشکلات جدی کبد مانند فیبروز , سیروز و سرطان کبد شود. دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد:
بیماری ساده کبد چرب زمانی رخ می دهد که کودک دارای چربی اضافی در کبد باشد، اما هیچ التهاب یا آسیب سلولی وجود نداشته باشد.
بیماری استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) زمانی رخ می دهد که چربی اضافی در کبد کودک جمع شود و منجر به التهاب و آسیب سلولی شود. اگر این بیماری درمان نشود، می تواند کبد را زخمی کند و خطر ابتلا به نارسایی کبد یا سرطان کبد را در کودک در بزرگسالی افزایش دهد.
علت بیماری کبد چرب در کودکان چیست؟
این بیماری زمانی ایجاد می شود که چربی بیش از حد در کبد ایجاد می شود که عمدتاً به دلیل عادات غذایی نامناسب و عدم فعالیت بدنی است. به نظر می رسد بیماری کبد چرب در پسران بیشتر از دختران ایجاد می شود و می تواند در کودکان 10 ساله و حتی کوچکتر نیز ایجاد شود.
عوامل خطر برای بیماری کبد چرب غیر الکلی عبارتند از:
چاقی
مقاومت به انسولین
پیش دیابت یا دیابت نوع 2
کلسترول بالا و تری گلیسیرید بالا
دکتر رامیرز می گوید: “دلیل اصلی تبدیل شدن بیماری کبد چرب به یک اپیدمی این است که کودکان روز به روز با چاقی مواجه می شوند. کودکانی که دچار چاقی می شوند 38 درصد شانس ابتلا به بیماری کبد چرب را دارند.” از آنجایی که چاقی به خودی خود یک اپیدمی است، بیماری کبد چرب نیز این امر را نشان می دهد.
بیماری کبد چرب ممکن است عوامل ژنتیکی نیز داشته باشد و از والدین به ارث برسد. به ویژه خانواده های اسپانیایی تبار ممکن است در معرض خطر بیشتری برای این بیماری باشند. در کودکان آفریقایی آمریکایی کمتر دیده می شود.
خطرات کبد چرب چیست؟
از آنجایی که بیماری کبد چرب می تواند منجر به مشکلات مادام العمر شود، درمان به موقع مهم است. با گذشت زمان، بیماری کبد چرب می تواند بدتر شود و باعث آسیب جدی به کبد شود. با این حال، بیماری کبد چرب به عنوان یک بیماری خاموش در نظر گرفته می شود زیرا ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. با پیشرفت بیماری، می تواند به استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) تبدیل شود.
دکتر رامیرز می گوید: متأسفانه NASH در حال حاضر دلیل شماره یک پیوند کبد در زنان است. در مردان، این دومین علت اصلی پیوند پس از بیماری کبد الکلی است. پیشگیری از پیشرفت بیماری در کودکان بسیار مهم است.
یکی از چالش های درمان بیماری کبد چرب این است که اغلب تا زمانی که اسکار جدی ایجاد نشود، هیچ علامتی نشان نمی دهد. اگر فرزند شما فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را داشته باشد، متخصص اطفال ممکن است با استفاده از آزمایش خون به نام ALT (آلانین آمینوترانسفراز) او را از نظر این بیماری بررسی کند.
انجمن گوارش، کبد و تغذیه کودکان آمریکای شمالی توصیه می کند که کودکانی که چاقی در آنها تشخیص داده می شود در سنین 9 تا 11 سالگی غربالگری شوند. کودکانی که اضافه وزن دارند و سابقه خانوادگی این بیماری را دارند نیز باید غربالگری شوند. این غربالگریها میتواند به کودکان و والدین کمک کند تا اقداماتی را برای معکوس کردن وضعیت انجام دهند.
آیا بیماری کبد چرب قابل برگشت است؟
هیچ دارویی برای معکوس کردن یا درمان بیماری کبد چرب وجود ندارد. با این حال، تغییرات سبک زندگی می تواند تاثیر زیادی بر پیشرفت بیماری در کوتاه مدت و بلند مدت داشته باشد.
دکتر رامیرز می گوید: «در حالی که بیماری کبد چرب در درازمدت خطرناک است، این بیماری است که می توانید برای بهبود آن تلاش کنید. “کبد اندام جالبی است و قادر به بازسازی و بازیابی است – اگر تغییراتی در سبک زندگی سالم ایجاد شود.”
کودکان مبتلا به بیماری کبد چرب باید با یک متخصص تغذیه همکاری کنند تا یک برنامه غذایی تهیه کنند که شامل کالری کمتر، قند کمتر و چربی کمتر باشد. کودکان نیز باید فعالیت بدنی خود را افزایش دهند.
دکتر رامیرز میگوید: «مطالعات نشان میدهند که کودکان در سنین پایینتر نسبت به بزرگسالان نسبت به مداخلات کنترل وزن واکنش بیشتری نشان میدهند. اما تمرکز واقعی ما روی کاهش وزن برای کودکان نیست، بلکه روی تغییرات سبک زندگی از جمله تغذیه سالم و فعالیت بدنی معمول است.
دکتر رامیرز میگوید که بسیاری از بچهها در حفظ وزن سالم مشکل دارند، زیرا نمیدانند غذاهای مورد علاقهشان مانند چیپس، نوشابهها و نوشیدنیهای ورزشی چگونه به سلامت آنها آسیب میزند و سبزیجات چگونه میتوانند به آنها کمک کنند. آموزش به بچه ها در مورد اینکه این غذاها چگونه بر کبدشان تأثیر می گذارد، ابزارهایی را به آنها می دهد که برای ساختن آنها نیاز دارند .
دکتر رامیرز می گوید: کبد چرب دروازه ورود به سندرم متابولیک از جمله دیابت نوع 2 و در نهایت بیماری قلبی و فشار خون بالا است. اما شما می توانید با تغذیه سالم و فعال بودن تاثیر مثبتی بر خطر بیماری های مزمن آینده داشته باشید.