بهترین مقالات تخصصی کودکانمشکلات نوزادی

دستگاه زردی نوزادان , مزایا و معایب

نکات برگزیده مطلب
  • زردی را باید جدی گرفت. در موارد نادر اگر میزان بیلی‌روبین بالا بماند و درمان انجام نشود، مغز آسیب می‌بیند و عوارض جدی بلندمدت ایجاد می‌شود.
دکتر عادل حیدری نژاد
Latest posts by دکتر عادل حیدری نژاد (see all)

بعد از سال ها کار تخصصی نوزادان هنوز به خاطر ندارم شیفتی در بیمارستان و یا کلینیک بوده باشم و والدین نوزادان از من نخواسته باشند که به خاطر زردی نوزادشان در مورد دستگاه فوتوتراپی خانگی نوزادان به آن ها مشورت بدهم.

واقعیت این هست که بدلیل مشکلات اقتصادی متعدد و البته ترس از بستری نوزاد و خونگیری در بیمارستان, بسیاری از والدین تمایل به بستری نوزاد خود بدلیل زردی را در بیمارستان ندارند و دوست دارند که از دستگاه خانگی فوتوتراپی استفاده کنند .

زردی یک بیماری متداول، موقتی و معمولاً بی‌خطر است که در نوزادان تازه متولدشده دیده می‌شود. این بیماری در هفته‌های اول زندگی نوزادان دیده می‌شود. زردی زمانی اتفاق می‌افتد که موادی در خون به نام بیلی‌روبین جمع می‌شود. ماده بیلی‌روبین به دلیل تجزیه طبیعی سلول‌های خون ایجاد می‌شود. دستگاه فتوتراپی معمول‌ترین روش درمانی برای کاهش سطح بالای بیلی‌روبین که باعث زردی نوزادان می‌شود است.

زردی یکی از بیماری‌های شایع در بین نوزادان است با درصد شیوع 60 درصد.  زردی معمولاً در پنج روز اول  تولد مشاهده می‌شود. بسیاری از نوزادان پیش از شروع شدن زردی از بیمارستان مرخص می‌شوند. بنابراین پزشک از والدین می‌خواهد که نوزاد خود را در روز سوم تا پنجم برای معاینه به مطب بیاورند. اکثر نوزادان زردی خفیف دارند که معمولاً پس از یک تا دو هفته خود به خود بهتر می‌شود یا از بین می‌رود بدون این که هیچ مشکل خاصی ایجاد کند. زردی را باید جدی گرفت ,در موارد نادر اگر میزان بیلی‌روبین بالا بماند و درمان انجام نشود، مغز آسیب می‌بیند و عوارض جدی بلندمدت ایجاد می‌شود.

مزایای استفاده از فوتوتراپی در منزل چیه ؟

  • اول :مادر در تمام مدت نزد نوزاد خود بوده و تغذیه و شیردهی مادر به طور مرتب ادامه یابد.
  • دوم : خطر عفونت های بیمارستانی به مقدار زیادی کاهش می یابد .
  • سوم : هزینه این نوع درمان نسبت به بستری در بیمارستان حداقل هشتاد درصد کمتر هست .
  • چهارم : استرس والدین بسیار کاهش می یابد ضمن این که هزینه ایاب و ذهاب والدین به بیمارستان و اتلاف زمان نیز وجود ندارد .

پزشکی که انجام فتوتراپی را در منزل توصیه می‌کند باید استفاده از آن را برای نوزادان فقط با مشخصات زیر تجویز کند:

سن نوزاد بیشتر از 48 ساعت بوده و کاملا سالم باشد .
میزان بیلی‌روبین خون کمتر از عدد 18  باشد.

ناسازگاری خونی مادر و نوزاد وجود نداشته باشد.

و مهم تر از همه این که نوزاد دچار بیماری زردی کلستاتیک نبوده باشد.

زمانی که کودک در خانه تحت فتوتراپی قرار می‌گیرد باید دستورالعمل استفاده از دستگاه کاملا رعایت شود.

قبل از هر چیزی شما باید با پزشک در مورد طول مدت درمان مشورت کرده و به صورت منظم نوزاد را برای انجام آزمایش‌های مورد نیاز نزد پزشک ببرید تا کودک به طور کامل درمان شود. استفاده از دستگاه فوتوتراپی خانگی به هیچ عنوان جایگزین مراجعه به پزشک و انجام و بررسی نتایج آزمایش سطح بیلی‌روبین نمی‌شود.
زمانی که نوزاد را در منزل تحت فتوتراپی قرار می‌دهید، باید به او مقادیر زیادی مایعات بنوشانید زیرا ممکن است بدن نوزاد به دلیل دفع بیلی ‌روبین از طریق مدفوع شل و مکرر دچار کم‌آبی می‌شود. اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می‌کند تعداد دفعات شیردهی به او را افزایش دهید و همچنین باید به کودک آب نیز بنوشانید.

خطرات احتمالی استفاده از دستگاه فوتوتراپی در منزل
در هنگام درمان ممکن است کودک بسیار گرم یا بسیار سرد شود. ممکن است کودک بی قرار شود. همچنین ممکن است بدن نوزاد دچار کم‌آبی شود و پوست او به دلیل تابش نور لامپ دچار سوختگی و بثورات پوستی شود . در صورتی که چشم‌بند روی چشم‌های کودک بسته نشود ممکن است چشم‌های او آسیب ببیند.مهم تر از همه این که لامپ این دستگاه ها دارای عمر مشخص هست و بعد از آن حتی در صورت روشن شدن ممکن ست اثربخش لازم را نداشته باشد و شما به خیال این که دستگاه سالم هست آن را استفاده می کنید و بعد در کمال تعجب متوجه می شوید که نه تنها زردی نوزاد شما کم نشده بلکه بسیار بالاتر هم رفته و چه بسا که مشکل او پیچیده تر هم بشود .صد البته خطر برق گرفتگی نوزاد و آلودگی های ویروسی و میکروبی آن را هم باید در نظر داشت .

ادامه دارد…

error: محتوا محافظت شده است!!