هماچوری در کودکان چیه ؟

- هماچوری یک یافته رایج در کودکان است و بیش از صد علت مختلف دارد
- کودک جن زده از خیال تا واقعیت - مارس 19, 2023
- بیماری فیبروز ریوی چیه؟ - مارس 17, 2023
- درمان سریع سرفه بچه ها چیه ؟ - مارس 15, 2023
هماچوری به معنای وجود گلبول های قرمز خون در ادرار است. ادرار به طور معمول حاوی گلبول های قرمز نیست زیرا فیلترهای موجود در کلیه از ورود خون به ادرار جلوگیری می کنند.
در هماچوری، فیلترها اجازه میدهند خون به داخل ادرار نشت کند. هماچوری میکروسکوپی به این معنی است که خون فقط با میکروسکوپ تشخیص داده می شود، در حالی که هماچوری ماکروسکوپی به این معنی است که ادرار قرمز یا رنگ چای یا کولا به نظر می رسد.
هماچوری میکروسکوپی در یک کودک سالم معمولاً نیازی به بررسی ندارد مگر اینکه حداقل در سه آزمایش ادرار در طی چند ماه وجود داشته باشد. با این حال، اگر کودک دارای فشار خون بالا، بیماری مزمن کلیوی یا پروتئین در ادرار باشد، هماچوری باید به سرعت بررسی شود.
علل هماچوری در کودک؟
هماچوری یک یافته رایج در کودکان است و بیش از صد علت مختلف دارد.بعضی از این علل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آنومالی های دستگاه ادراری ,بیماری های ارثی ,سنگ های ادراری ,گلومرولونفریت ,بیماری خودایمنی لوپوس ,تومور کلیه ویلمز ,سیستیت هموراژیک ,عفونت ادراری و …شاید هم در برخی موارد، هیچ دلیلی برای هماچوری یافت نشود.
علل ساختاری هماچوری
مثلا کیست های کلیه یا انسداد ادراری به هر دلیل ممکن است منجر به هر نوع هماچوری شود. سونوگرافی کلیه می تواند تعیین کند که آیا ساختار غیرطبیعی باعث ایجاد خون در ادرار می شود یا خیر.
علل ارثی هماچوری
چندین بیماری مختلف که در خانواده ها وجود دارند می توانند باعث هماچوری شوند. این ها شامل بیماری کلیه پلی کیستیک، سندرم آلپورت، نفریت ارثی و بیماری سلول داسی شکل است.
سنگ های ادراری به عنوان علت هماپوری
کلسیم زیاد در ادرار می تواند باعث هماچوری شود. هماچوری ممکن است بدون درد یا همراه با درد در ناحیه کلیه و یا احساس سوزش در هنگام ادرار باشد.
کودکانی که سطح بالایی از کلسیم در ادرار دارند، احتمال بیشتری دارد که یکی از اعضای خانواده خود سابقه سنگ کلیه داشته باشند. کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند در معرض خطر بیشتری برای ایجاد سنگ کلیه هستند، اما کمتر از 10 تا 15 درصد در واقع به سنگ مبتلا می شوند.
اکثر کودکان مبتلا به سطوح بتلای کلسیم در ادرار نیازی به درمان ندارند مگر اینکه سنگ کلیه ایجاد شود. کاهش کلسیم رژیم غذایی در کودکانی که سطح کلسیم بالایی در ادرار دارند، مهم است. خطر ایجاد سنگ کلیه دیرتر از خطر عدم رسوب کافی کلسیم در اسکلت در کودکان در حال رشد کمتر است.
گلومرولونفریت
گلومرولونفریت یک علت شایع خون در ادرار است. انواع مختلفی از گلومرولونفریت وجود دارد. برخی از آنها خفیف هستند و خود به خود برطرف می شوند، در حالی که برخی دیگر شدیدتر هستند و نیاز به دارو دارند. آزمایش خون می تواند انواع گلومرولونفریت را نشان دهد، اما در برخی موارد، ممکن است برای یافتن شکل دقیق بیماری، بیوپسی کلیه مورد نیاز باشد.
هماچوری ایدیوپاتیک
“ایدیوپاتیک” به این معنی است که نمی توان علت خاصی برای خون در ادرار پیدا کرد. هماچوری ایدیوپاتیک می تواند در خانواده ها ایجاد شود و سپس به آن هماچوری ایدیوپاتیک خانوادگی می گویند. زمانی که سابقه خانوادگی نارسایی کلیه وجود نداشته باشد و سایر آزمایشات پزشکی منفی باشد، معمولاً نیازی به درمان نیست.
هماچوری چگونه ارزیابی می شود؟کودکانی که هماچوری میکروسکوپی با فشار خون طبیعی و عملکرد کلیه دارند باید طی چند ماه ادرار خود را بررسی کنند. اگر خون در ادرار ادامه یابد:
ادرار باید از نظر پروتئین بررسی شود و ممکن است از نظر کلسیم و کراتینین بررسی شود.
آزمایش خون برای تعیین عملکرد کلیه و سایر آزمایشات ممکن است انجام شود.
اگر همه آزمایشات منفی باشد و خون در ادرار باقی بماند، باید چکاپ سالانه انجام شود.
کودکانی که هماچوری میکروسکوپی همراه با فشار خون بالا، آزمایش خون غیرطبیعی، سابقه خانوادگی بیماری کلیوی یا سطوح بالای پروتئین در ادرار دارند، ممکن است نیاز به بیوپسی کلیه داشته باشند.