بهترین مقالات تخصصی کودکان

گزارش صبحگاهی پزشکی چیه و چه خاصیتی دارد؟

دکتر عادل حیدری نژاد
Latest posts by دکتر عادل حیدری نژاد (see all)
یادش به خیر , آن موقع ها که من دوره تخصصی اطفال را می گذراندم , هر روز صبح در سالن کنفرانس به اتفاق همه همکاران دانشجویان و اساتید فوق تخصصی رشته های اطفال دور هم جمع می شدیم و به بررسی و گذاشتن تشخیص و راهنمایی ادامه درمان در مورد بیمارانی که شب قبل بستری کرده بودیم می پرداختیم ,به این کار می گفتند گزارش صبحگاهی پزشکی و یاMorning report.
در تمام گزارشاتی که راجع به اطفال بستری شده خوانده می شد یک نکته مشترک وجود داشت و آن که مثلا مشکل کودک از حدود یک سال و نیم قبل به صورت شکم درد شروع شده , مراجعه سرپایی به مطب  فلانی داشته , آنتی بیوتیک و مسکن و… تجویز شده مثلا دو ماه بعد خون در ادرارش دیده شد باز مراجعه به فلان درمانگاه کرده با تشخیص فلان بیماری این اقدامات صورت گرفته .از حدود مثلا یک ماه پیش دچار تب طولانی شده و از مثلا دو هفته قبل متوجه بزرگی کبد و طحال کودک شده اند و…..

نکته ای که در تمام بیماران که من یک مثال را برای شما آوردم مشترک بود این است:

توالی و مجموعه ای از علایم بیماری که خودش را در زمان های مختلف نشان داده است ولی چون هر کدام از پزشکانی که بیمار فوق را ویزیت کرده اند به فکر آن بیماری نبوده اند سعی در علامت درمانی کرده اند به جای این که تشخیص صحیح بدهند و درمان ریشه ای بکنند.به قول استادی که می گفت برای تشخیص یک بیماری باید به فکر آن باشیم.

با پیدایش رشته های فوق تخصصی در ایران و نبود سیستم ارجاع بر خلاف تمام کشورهای پیشرفته دنیا , فرد مثلا برای درمان سرماخوردگی به فوق تخصص آسم مراجعه می کند و یا برای درمان یبوست به فوق تخصص گوارش.

ملاک تعیین نوع فوق تخصص هم علامت بیماری است یعنی اگر کسی در ادرارش خون دیده شود به متخصص کلیه مراجعه می کند و یا اگر کسی دچار سردرد شود به متخصص مغز و اعصاب و مثلا اگر دچار یبوست شود به فوق تخصص گوارش و همین طور الی آخر.

اشکال بسیار بزرگی که به این نحوه برخورد وجود دارد این است که یک بیماری عفونی می تواند موجب بروز خون در ادرار شود که هیچ ربطی به تخصص کلیه ندارد و اختلالات تغذیه ای می تواند منجر به سردرد شود که طبیعی است هیچ ربطی به متخصص مغز و اعصاب ندارد.

به همین دلیل با توجه به تسلطی که به برنامه نویسی نرم افزارهای پزشکی دارم در سال هزار و سیصد هشتاد و چهار تصمیم گرفتم کل کتاب رفرانس تخصصی جنرال اطفال را به صورت نرم افزار در آورم تا هیچ تشخیصی از نظر دور نماند.

من در این جا برای خاتمه شیرین مبحث به این طولانی می خواهم به یک نمونه تشخیص افتراقی یک پرونده واقعی با استفاده از نرم افزار هوشمند خودم اشاره کنم باشد که بتوانم جان مطلب را ادا کرده باشم:

بیمار کودک 5 ساله با مشکل بزرگی کبد و طحال , تب و استفراغ مدت ها جهت تشخیص و بررسی در بیمارستانی که کار می کردم بستری بود  , مشاهده می کنید به چه راحتی تشخیص های زیر برایش مطرح می شود .

1387/11/8 تاريخ ويزيت

نام بيمار “**************”

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

علايم نشانه ها و يافته هاي پاراکلينيک بيمار

*تب

*بزرگی کبد

*بزرگی طحال

*تهوع و استفراغ

تشخيص هاي افتراقي بيمار :

1- Acquired malaria

2- Acute postinfectious glomerulonephritis

3- Brucellosis

4- Chronic granulomatosis disease

5- Congenital malaria

6- Congenital syphilis

7- Constrictive pericarditis

8- Endocarditis

9- Henoch Schonlein purpura

10- Hepatic failure

11- Histiocytoses

12- HUS

13- Leptospirosis

14- Protein lisinoric intolerance

15- Relapsing fever

16- Rocky mountain spotted fever

17- Sepsis

18- Serum sickness

19- Severe Movalonic aciduria

20- Toxocariasis

21- Toxoplasmosis

22- Tularemia

23- Typhoid fever

24- Viral hepatitis

نرم افزار تشخيص افتراقي بيماري هاي کودکان از این تعداد 13 مورد به فوق تخصص عفونی اطفال مربوط است . یک مورد به فوق تخصص خون. دو مورد به فوق تخصص کلیه. یک مورد به فوق تخصص بیماری های متابولیک. یک مورد به فوق تخصص گوارش. دو مورد به فوق تخصص قلب و …. پس می بینید که چقدر زود دیر میشه.اگر بیماری یک کودک در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود چقدر می تواند ضمن حفظ سلامتی بیمار از صرف هزینه ها و تبعات بعدی پیشگیری کند. به امید آن روز.
error: محتوا محافظت شده است!!