زردی شیر مادر را آریاس اولین بار در سال 1963 توصیف کرد. این بیماری نوعی زردی نوزادی است که با شیردهی همراه است که با بالا رفتن بیلی روبین خون در یک نوزاد سالم که از شیر مادر تغذیه میشود، مشخص میشود که پس از 4 تا 7 روز اول ایجاد میشود. عمر، بیشتر از زردی فیزیولوژیک باقی می ماند و هیچ علت قابل شناسایی دیگری ندارد.
زردی شیر مادر چیست ؟
زردی شیر مادر را باید از زردی شیردهی که در 3 روز اول تولد ظاهر می شود ، در 5 تا 15 روز زندگی به اوج خود می رسد، در هفته 3 زندگی ناپدید می شود و به دلیل تولید یا دریافت ناکافی شیر مادر ایجاد می شود, افتراق داد. برخلاف نوزادان مبتلا به زردی شیر مادر، نوزادانی که از زردی شیردهی رنج میبرند به طور کلی کمآبی خفیف و کاهش وزن را در چند روز اول زندگی نشان میدهند.
به دلایل زیر برای یرقان شیر مادر توجه کنید:
تأخیر در تولید شیر و تغذیه نامناسب منجر به کاهش کالری دریافتی، کم آبی بدن و افزایش گردش خون کبدی و در نتیجه غلظت بیلی روبین سرم بیشتر می شود.
علت بیوشیمیایی آن در دست بررسی است. برخی از تحقیقات گزارش کردند که لیپوپروتئین لیپاز، موجود در برخی از شیر فعالیت آنزیم پایین آورنده بیلی روبین خون را مهار می کند.گلوکورونیداز نیز در برخی از شیر مادر یافت شده است که منجر به یرقان می شود.
کاهش فعالیت این آنزیم ممکن است با هیپربیلی روبینمی طولانی مدت در زردی مرتبط باشد.
بیلی روبین یک آنتی اکسیدان شناخته شده است. پیشنهاد شده است که یک هموستاز توسط منابع خارجی مانند شیر مادر و تولید داخلی آنتی اکسیدان هایی مانند بیلی روبین در بدن حفظ می شود. در مطالعهای که انجام شد، مشخص شد که شیر مادران نوزادان مبتلا به زردی طولانی مدت استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد، در حالی که ظرفیت آنتی اکسیدانی محافظتی کاهش مییابد. اهمیت بالینی دقیق این یافته مشخص نیست.
زنان شیرده در جمعیت هایی با شیوع بالای فاویسم باید از مصرف باقلا و همچنین مصرف نوشابه های حاوی کینین خودداری کنند. وجود این اقلام پرو اکسیدان در شیر مادر ممکن است باعث ایجاد بحران G6PD در کودکان شیرده شود که منجر به یرقان و یا کم خونی کشنده می شود.